понеделник, 9 декември 2013 г.


1 2 3…преди Тайланд



Тайланд е част от рая, но за да му се насладите, трябва да се подготвите добре предварително.

1.       Планирайте пътуването си в така наречения „прохладен сезон” /декември-март/, което по нашите критерии си е живо лято. В този сух период от годината със сигурност няма да ви се наложи да ползвате чадър.
Не прекалявайте с багажа. Подходящи дрехи можете да си купите и от там при нужда и то доста евтино.  1 евро е около 45 бата, а цена от около 100 бата е често срещана за лека  дреха по пазарите.
Вътре само матрак на земята- какво повече му трябва на човек!
Противно на очакванията, няма да се сблъскате и с нашествие от насекоми. Когато попаднахме в бамбуковите къщички насред язовира в Националния парк Као Сок, бяхме убедени, че ще ни изядат комарите. Не видяхме нито един, нито какъвто и да е друг дразнител, макар че процепите на бунгалото можеха да допуснат и доста по-големи твари вътре. При средна температура около 22 градуса съществуването тук не изисква големи напъвации и силно се доближава до усещането за безметежното „Хакуна матата”.

Баня  с всички екстри, макар и под открито небе
В наколните жилища в джунглата имаше балдахини над леглата, но единствените неканени гости бяха маймуните. Наистина доста нахални и настъпателни. Неслучайно е забранено на туристите да ги хранят, защото стават агресивни и за опазването на багажа е нужно особено внимание. Все пак носете репелент за собствено спокойствие, не че ще подейства срещу маймуни.
Задължителни са слънцезащитните продукти. Дори при гмуркане с шнорхел е по-добре да сте облечени с нещо леко, защото ще изгорите, дори и да се намажете обилно. Възглавницата за път също е задължителен атрибут. Тя ще ви трябва не само по време на дългия презокеански полет, но и при пътуванията вътре в страната.
Обикновено до Тайланд се лети от Истанбул през Куала Лумпур за Банкок. Лек и голям шал също ще ви свърши чудесна работа- да се завиете по време на полета, да се предпазите от вятъра на лодка, да си постелите при нощен преход с кораб ...  Зимните дрехи, с които сте опаковани от България, зарязвате в най- дълбоката част на куфара още в Сингапур. Затова в ръчната чанта трябва да носите тениска.
Най-важното в багажа ще са удобните чехли/джапанки, които се обуват и събуват  лесно. Бързо ще свикнете, че в магазините обувките остават пред прага. За храмовете изобщо няма нужда да се споменава. Да си бос е част от почитта към божеството и уважението към домакините.
95%  от населението изповядва будизма. Тази религия е причината както за обществената хармония в тайландското общество, така и за омиротвореността на всеки един човек. Най-общо това са хора толерантни, но и с много високоценено себеуважение. Да се трупат заслуги с щедри дарения и отдаване на почит е ежедневна част от поведението на тайландците. Това им гарантира по-малко последващи прераждания и по- бързо достигане до нирвана, която в храмовете  се изразява чрез позата на Полегналия Буда.
Най- дългият /46м/ е в Банкок в Уат По в близост до Великия дворец. На това място можете да прекарате часове. Да си наемете студент за гид, да ви направят масаж в градината, да погледате десетките поклоници, дошли да принесат даровете си.
Да си монах в Тайланд е като военна повинност. Много младежи обличат оранжевите роби след завършване на училище за различен период от време- от 2 седмици до цял живот.  Това подобрява кармата им.
Всичко това не изключва вероятността да срещнете мошеници,особено по улиците на  Банкок. Бъдете особено внимателни към всякакви оферти дадени ви в движение. Често шофьорите на малките таксита тук-тук ви правят привидно много добро предложение, но щом се качите, се оказва че маршрутът им включва само магазини, с които имат предварителна уговорка да водят клиенти.


Омилостивяването на духовете противоречи на будизма, но е честа практика  по тези места. Поднасяне на дарове във вид на гердани от цветя, плодове и друга храна  се вижда често например на превозни средства. Когато се качихме на лодка за дайвинг, където щяхме да прекараме 5 дни, преди тръгването беше направен ритуал за омилостивяване на водния дух и даровете останаха на носа до края. Явно имаше ефект, защото се радвахме на чудесно време и имахме късмета да видим много рядкосрещани обитатели на подводното царство.
Още повече, че точно тези райони преди години бяха станали жертва на голямото цунами от 2004 г. Заради нанесените поражения някои от Симиланските острови са затворени за посещение, за да се възстанови флората и фауната наоколо. За ужасната стихия не напомня нищо друго, освен мемориалните паметници на жертвите. Изумителен дух!



Земният дух пък бил най- могъщ. Затова пред всеки имот има малка къщичка на пиедестал, където той живее и се оставя храната  и даровете му.
Домът на Земния дух



На пазарите търговци продават нанизите от цветя, обикновено орхидеи. В Тайланд има над 1000 вида орхидеи. Познатите ви растения като коледна звезда, бромелия и бугенвилия тук са в гигантски размери.
водопади от цветя

2.       Проучете народопсихологията. Докосването, дори и неволно, на главата е неприемливо, както и говоренето на висок глас /горките италианци, но и българите не отстъпваме/. В Тайланд  дори децата са тихи. Това, което ми направи много силно впечатление при първата ми разходка в милионния Банкок бяха именно децата.  Много от тях стоят кротко или спят спокойно на импровизирано легло до родителите си на пазара или играят тихо под сергиите, на които майките им готвят, до самата улица. И нито един възрастен не изразява тревога, не назидава и не повишава тон.
В Тайланд има над 13 вида усмивки, дори усмивка при липсата й. Наистина хората са много любезни и то далеч не само защото очакват бакшиш . Идеята е, че туристът е на по- високо ниво в обществената стълбица, защото е гост, но като такъв е длъжен да се държи подобаващо според очакванията- да е благороден и щедър. Няма да забравя нашият гид в джунглата. След 6-7 часа нелек планински преход, прибирайки се обратно доста уморени, се заговорихме за кокосовите орехи и начинът за преработка. За наше голямо учудване, водачът ни се отби от пътя и ни заведе в дома на свои роднини, които естествено не бяха предупредени за нашето гостуване. Това изобщо не им попречи да ни посрещнат все едно  са ни очаквали и то специално, за да ни демонстрират уредите, с които стържат сърцевината на кокоса  преди да го сготвят или изсушат.


Каучукът се добива капка по капка
Тайландците говорят за своята страна винаги с преклонение и са горди от всичко, което предлагат.
В „Страната на свободните” всички са  силно привързани към своя крал, но не фанатично, а с искрено уважение.  Свидетелства ще откривате на всяка крачка и е прилично и вие да се отнасяте с респект. Рама IX управлява  от 1946 г. С особена почит в момента се ползва една от дъщерите му. Портрети на краля и сувенири свързани с монархията се продават в изобилие на всеки пазар и можете да видите на най- невероятни места- по гари, летища, площади, ферми за слонове , домове... Пристигате рано сутрин в още заспал тъмен град и отдалеч ви посреща ярко осветен огромен позлатен билборд  като слънце на централния площад с портрет на краля. И макар често да недоволстват от правителствата си, за тайландците монархията е повод на гордост и благоговение.
портретът на краля виси навсякъде


3.За да пребивавате в Тайланд е необходима виза, която се издава бързо от консулството в София, дори и чрез куриер. Цената е 30 Е. Тя ви дава право на 60 -дневен престой. Пътуване за по-малко от 20 дни е безпредметно, ако искате наистина да се потопите в духа на страната. Виза можете да си издадете и на самото летище при кацане, но е за по-кратък период.
Избягвайте популярните дестинации или поне не им посвещавайте цялото си време. Там традицията е отстъпила място на европейските удобства. Ко Пукет и Ко Пи Пи са много нашумели от холивудските продукции. Но не само югозападните острови предлагат чисти смарагдовозелени плажове.

Все пак имайте предвид, че планинските райони на север са за екстремен туризъм. Там живеят по- малобройните племена, далеч от придобивките на цивилизацията.  Атрактивни са с носиите и обичаите си. Подготовката е по-специална, а преживяванията -от съвсем различен характер.
Масовият  турист е  привлечен най-вече от екзотичните плажове, невероятната природа, достойна за всяка медитация, храната и гостоприемството.


И ако това не е рай! Като тайландския масаж. Той съчетава нежност и сила и чудесно представя хората в Сиам-  усмихнати,  омиротворени, но и упорити. След  това преживяване  ще осъзнаете защо поздравът е поклон. Лек път!




Няма коментари:

Публикуване на коментар